Особливості температурного режиму верхніх горизонтів кори зон нафтогазоносності заходу України - А.В. Назаревич; Л.В. Скакальська; Л.Є. Назаревич (Геофизический журнал, 2025)
У статті на підставі опублікованих і фондових термокаротажних даних проаналізовано особливості температурного режиму верхніх горизонтів кори зон нафтогазоносності заходу України. Встановлено, що характерні температури горизонтів порід на глибинах 1000, 2000, 3000, 4000 м на території Передкарпаття становлять 30±5, 50±10, 70±15, 90±20 °С відповідно. Середні вертикальні температурні градієнти тут дорівнюють 0,022±0,01 °С/м. На території Закарпаття характерні температури горизонтів порід на глибинах 1000, 2000, 3000 м переважно становлять у межах 55±10, 100±20, 145±25 °С відповідно. Середні вертикальні температурні градієнти на Закарпатті дорівнюють 0,05±0,015 °С/м. Наявна різниця в глибинних температурах між Закарпаттям і Передкарпаттям зумовлена високим глибинним тепловим потоком на Закарпатті, спричиненим впливом астеноліту з-під Паннонії, тоді як у Передкарпатті, яке тектонічно є південно-західною окраїною Східноєвропейської платформи, тепловий режим більш спокійний, характерний саме для платформ. Отримані в результаті досліджень дані використані для зіставлення з особливостями геодинамічного режиму відповідних зон регіону, а також для встановлення і врахування температурних поправок до петрофізичних характеристик порід-колекторів для методики прогнозування нафтогазоносності розрізів свердловин.