O Pewnych Zagadnieniach Szczeliny w Przestrzeni Mikropolarnej - S. Matysiak (Engineering Transactions, 1976)
W ramach liniowej teorii niesymetrycznej sprężystości [1] rozpatrzono przestrzeń sprężystą osłabioną szczeliną. Założono, że ciało znajduje się w płaskim stanie odkształcenia opisywanym przez wektory: przemieszczenia u (x1, x2)=(u1, u2, 0) i obrotu j (x1, x2)=(0, 0, j3). W pierwszym z rozważanych w pracy zagadnień przyjmując, że znany jest kształt, do jakiego została rozszerzona szczelina i rozkład obrotów na niej (warunki brzegowe (2.2)), wyznaczono rozkład przemieszczeń, obrotów i naprężeń w całej przestrzeni. Przedyskutowano dwa przypadki szczególnie, w których założono, że j3 (0, x2) = 0 dla x2  R oraz w pierwszym przypadku u1 (0, x2) =  (eliptyczny kształt szczeliny), a w drugim przypadku u1 (0, x2)=   (szczelina o kształcie dwóch symetrycznych względem osi -x1 parabol). W drugim z rozpatrzonych zagadnień przyjęto, ze znany jest kształt szczeliny (przemieszczenie u1 (0, x2) = w(x2)H(a -|x2|), naprężenie momentowe m13 (0, x2) = 0 dla x2  <-a, a>, obrót j3 (0, x2) = 0 dla |x2|> a i naprężenie s12 (0, x2) = 0). Zagadnienie to sprowadzono do dualnych równań całkowych (5.5), a następnie do równania całkowego typu Fredholma drugiego rodzaju (5.13). Wyniki uzyskane w pracy porównano z wynikami dla odpowiednich zagadnień rozpatrywanych w ramach klasycznej teorii sprężystości.