АНТИБАКТЕРІЙНА СТІЙКІСТЬ ЕЛЕКТРОЗВАРНОГО З’ЄДНАННЯ ЖИВИХ ТКАНИН - S. S. Podpryatov; S. G. Gychka; І. М. Slobodyanyuk; О. І. Umanets; V. А. Тkachenko; S. М. Коrbut; V. V. Salata; V. V. Іvakha; І. О. Belousov; V. P. Коrchak; V. V. Shchepetov; О. V. Sydorenko; et al. (Клінічна хірургія, 2017)
Матеріали і методи. Антибактерійна стійкість електрозварного з’єднання (ЕЗ) досліджена в умовах гнійно–некротичного ураження, бактеріального забруднення, параканкрозного запалення або наявності калу у міжкишковому анастомозі (МКА), в судинах діаметром до 10 мм, міхуровій протоці діаметром до 12 мм, анальній нориці діаметром до 5 мм. В експерименті на 17 свинях, маса тіла 45 – 75 кг, та в клініці у 74 хворих віком від 24 до 72 років використовували апарати ЕК–300М1 і ЕКВЗ–300 ПатонмедТМ.