Сучасна українська міграція до Іспанії: соціокультурні причини та особливості - E. B. Grodska (Культура України, 2017)
Досліджено процеси та особливості четвертої міграційної хвилі українців в країни далекого зарубіжжя в контексті розширення географічних ареалів їхнього розселення, зокрема  в Королівстві Іспанія. Застосовано полідисциплінарні підходи, дослідницький інструментарій багатьох гуманітарних наук: історії, політології, соціології, етнології, але передусім культурології. Проаналізовано четверту хвилю української еміграції в Іспанію, зважаючи на її трансформацію в українські діаспорні громади, виявлено соціокультурні особливості сучасної еміграційної хвилі. Підсумовано, що четверта хвиля активно створює етнічні групи, на базі яких виникають суспільні організації, це наближає її до діаспори; українці є активними учасниками культурного життя Іспанії, вони укладають угоди, створюють спілки, проводять спільні заходи; таким чином, українська культура стає складовою іспанської через взаємний обмін культурними цінностями.