ПРАВОВІ ЗАСАДИ ЕКОЛОГІЧНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ТРАНСПОРТНОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - Олена НИКИФОРУК; Світлана ІЛЬЧЕНКО (Економіка та право, 2025)
Здійснено всебічну оцінку стану нормативно-правового забезпечення екологізації транспорту в Україні в контексті адаптації до вимог Європейського Союзу. Встановлено, що національне законодавство залишається фрагментарним і не охоплює ключові аспекти: декарбонізацію, сталу мобільність, інфраструктуру альтернативного пального, екологічні стандарти закупівель і фіскальні інструменти. Попри приєднання до TEN-T, процес адаптації технічних, інституційних і фінансових механізмів є незавершеним. Показано, що транспортний сектор генерує понад 16 % викидів парникових газів, з них 60 % припадає на застарілий автопарк. До того ж російсько-українська війна спричинила масштабні збитки довкіллю та логістиці, що посилює актуальність нормативного оновлення. Оцінено прогалини щодо імплементації директив і регламентів ЄС, а також брак механізмів технічного контролю, моніторингу викидів, «зеленого» тарифування й державної підтримки чистих технологій.