Відновлення несучої здатності склопластикового обплетення авіаційних балонів для зберігання рідин, стиснутих газів та вогнегасних складових - Роман Качмар; Георгій Кривов; Дмитро Єрмолін; Валерій Матвієнко; Борис Карпінос; Михайло Кайнов (Mechanics and Advanced Technologies, 2021)
У статті запропоновано методику чисельних досліджень напруженого стану (НС) авіаційних балонів для зберігання рідин, стиснутих газів та вогнегасних складових з метою визначення конструктивно-технологічних параметрів (КТП) ремонту дефектів їх склопластикового обплетення (СО) внаслідок тривалої експлуатації та механічних пошкоджень. На прикладах чисельного дослідження НС балонів циліндричної та кулеподібної форм визначено КТП ремонту їх СО із застосуванням склопластикових бандажів та накладок зі склотканини.