Prilog životopisu Rabljanina Mihovila Matije Spalatina – šibenskog biskupa (1796–1807) - Lovorka Čoralić (Vjesnik Istarskog Arhiva, 2007)
Mihovil Matija Spalatin odvjetak je rapske plemićke obitelji iz koje je tijekom prošlosti poteklo niz istaknutih sudionika rapske i dalmatinske političke, crkvene i kulturne povijesti. Tijekom svoje crkvene karijere, još uvijek ni približno dovoljno proučene u historiografiji, Spalatin je obnašao čast kotorskoga (1794–1796) i šibenskog (1796–1807) biskupa. U ovom se prilogu obrađuje poglavito Spalatinovo šibensko biskupsko djelovanje. Rad se zasniva na dosadašnjim saznanjima historiografije i na uporabi novih i neobjavljenih vrela iz Državnog arhiva u Zadru. U uvodnom se dijelu rada govori o dosadašnjim spoznajama historiografije koja se poglavito bavila ulogom biskupa Spalatina u smirivanju nemira u Šibeniku u lipnju 1797. godine. Potom je ukratko predstavljen životni put i djelovanje Mihovila Matije Spalatina s naglaskom na razdoblju obnašanja časti šibenskog biskupa. U drugom se dijelu rada raspravlja o Spalatinovoj oporuci, nastaloj na Rabu 1798. godine, te o njegovom kodicilu (dodatku oporuke), napisanom u Šibeniku neposredno prije smrti 1807. godine. U prilogu se objavljuju cjeloviti prijepisi Spalatinove oporuke i kodicila.