بررسی ارتباط یافته‌های سونوگرافیک با پروگنوز و پیامد بارداری در بیماران مبتلا به پره‌اکلامپسی در مقایسه با گروه شاهد - مهشید بهرامی; علی حکمت نیا; فریبا علیخانی; مینو موحدی; مریم روشن; پویا کیانی (مجله دانشکده پزشکی اصفهان, 2025)
مقاله پژوهشیمقدمه: پره‌اکلامپسی، یکی از اختلالات چندسیستمی دوران بارداری است که حدود 5 تا 7 درصد از بارداری‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد و منجر به عوارض متعدد در مادر باردار، جنین و نوزاد می‌گردد. تا به حال روش پیشگیری و یا غربالگری دقیقی برای پره‌اکلامپسی کشف نشده است.روش‌ها: یکی از روش‌هایی که برای پیش‌بینی وقوع پره‌اکلامپسی پیشنهاد شده است، سونوگرافی جفت و بررسی کالر داپلر و اسپکترال داپلر و بررسی اندکس مقاومت عروقی شریان‌های رحمی و اومبلیکال می‌باشد. در این مطالعه تلاش شد تا یافته‌های سونوگرافی grayscale، کالرداپلر و اسپکترال داپلر جفت و عروق مرتبط با آن و ارتباط نتایج آن‌ها با پروگنوز و پیامدهای نامطلوب بارداری در مادر، جنین و نوزاد در دو گروه از مادران باردار مبتلا به پره‌اکلامپسی و گروه شاهد از مادران سالم مورد بررسی قرار گیرد.یافته‌ها: اندکس مقاومت عروقی (Pulsatility index) PI شریان‌های رحمی (در هر سمت و میانگین PI شریان‌های رحمی دو سمت) و شریان اومبلیکال و همچنین وجود دندانه‌دار شدن ابتدای دیاستولی امواج اسپکترال شریان‌های رحمی به‌طور معناداری در گروه مبتلا به پره‌اکلامپسی بالاتر بودند. همچنین بروز زایمان زودرس، صدک وزن پایین جنینی، محیط دور شکم جنینی پایین، وزن پایین تولد، نرخ زایمان سزارین، آسیب‌های مغزی جنینی و نوزادی و نرخ بستری نوزاد در آی‌سی‌یو نوزادان و مادر در آی‌سی‌یو مادران پرخطر در گروه پره‌اکلامپسی نسبت به گروه شاهد به‌طور معناداری بالاتر بود. همچنین نشان داده شد که اندکس مقاومت عروقی شریان‌های رحمی و اومبلیکال به صورت مستقل با افزایش نرخ زایمان زودرس ارتباط دارد.نتیجه‌گیری: مجموع یافته‌های این مقاله مطرح‌کننده‌ی کاربرد پروگنوستیک یافته‌های سونوگرافیک، به‌خصوص سونوگرافی کالرداپلر و اسپکترال داپلر در پیش‌بینی پره‌اکلامپسی و عوارض نامطلوب بارداری در این زمینه می‌باشد.