Bezpieczeństwo państwa a problemy jednostek z zobowiązaniami kredytowymi – polskie doświadczenia - Robert Zapart (Facta Simonidis, 2025)
Artykuł analizuje wyzwania i zagrożenia dla państw wynikające z niespłacanych przez jednostki zobowiązań kredytowych. Pytania badawcze dotyczą przyczyn, zasięgu, następstw oraz metod ograniczenia tego zjawiska. Dostępnymi narzędziami zapobiegawczymi są: powszechna edukacja finansowa, która powinna zaczynać się już na szkolnym etapie i uczyć podejmowania racjonalnych decyzji, oszczędzania, bycia świadomym konsumentem, a także korzystania z doradztwa kredytowego; warunkowa upadłość konsumencka, dostępna w sytuacjach kryzysowych, które mogą prowadzić do ubóstwa i wykluczenia społecznego jednostek z powodu braku realnych możliwości spłaty zadłużenia. Upadłość konsumencka nie powinna być jednak bezwarunkowo dostępna, lecz stanowić formę publicznego wsparcia skrajnych problemów kredytowych, aby zapobiec niepożądanym dla bezpieczeństwa państwa zagrożeniom.