Sivas İlinde Tüketime Sunulan Süzme Çiçek Ballarında Hidroksimetilfurfural (HMF) Miktarı ve Halk Sağlığı Üzerine Etkisi - Seyda Şahin (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology, 2025)
Bu çalışmada, Sivas ilinde tüketime sunulan süzme çiçek bal örneklerindeki hidroksimetilfurfural (HMF) seviyeleri spektrofotometrik yöntem kullanılarak, halk sağlığı ve gıda güvenliği yaklaşımıyla değerlendirildi. Ulusal markalar ve yerel üreticilerden alınan 50 adet bal örneğinden %10’unun (n = 5), Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre yasal sınırı (<40 mg/kg) aştığı tespit edildi. Çalışmada limit değeri aşan beş adet bal örneğinin HMF miktarı sırasıyla 40,08, 61,55, 67,79, 132,28 ve 240,48 mg/kg olarak bulundu. Bu çalışmada yerel üreticilerden alınan bal örneklerinin birinde HMF miktarının 200 mg/kg bulunması, uzun süreli tüketimde halk sağlığı açısından potansiyel risk oluşturabileceğini ortaya koymaktadır. Bu yönüyle çalışma, tüketime sunulan süzme çiçek ballarındaki HMF içeriğinin belirlenmesi, tüketici haklarının korunmasına ve halk sağlığı üzerine etkilerinin değerlendirilmesine önemli bir katkı sunmaktadır. Halk sağlığının korunması için HMF maruziyetinin azaltılmasına yönelik risk değerlendirme çalışmalarının yapılması, gıda güvenliği düzenlemelerinin gözden geçirilmesi ve üreticilere yönelik eğitim ve farkındalık çalışmalarının yapılması gerekmektedir.