Pозрахунок ймовірності виявлення радіосигналів у залежності від технічних характеристик засобу радіомоніторингу - О. О. Слюсарчук (Vìsnik Nacìonalʹnogo Tehnìčnogo Unìversitetu Ukraïni Kììvsʹkij Polìtehnìčnij Ìnstitut: Serìâ Radìotehnìka, Radìoaparatobuduvannâ, 2021)
У сучасному світі розподіл радіочастотного ресурсу жорстко контролюється державними органами країн для якісної роботи різних систем радіозв’язку, радіолокації та радіонавігації, які працюють в інтересах різних служб. Завдяки сучасним радіозасобам можливо забезпечити зв'язок, незалежно від географічного розташування кореспондентів. Під час налаштування нових систем радіозв’язку, пошуку нових джерел радіовипромінювань, здійснення контролю за радіовипромінюючими засобами досить часто постає питання розрахунку ймовірності виявлення певного радіосигналу існуючим складом апаратури, яка має визначені технічні характеристики. Метою запропонованої статті є розрахунок ймовірності виявлення радіосигналів у залежності від технічних характеристик засобу радіомоніторингу при веденні пошуку, при умові, що частота роботи радіосигналу знаходиться в межах діапазону пошуку та енергетичні параметри сигналу є достатніми для його виявлення. У статті проаналізовані існуючі підходи до визначення ймовірності виявлення радіосигналів у радіомережах (радіонапрямках) при визначених частотно-часових характеристиках радіоприймальних пристроїв. Крім того запропоновано науково-методичний апарат, який доцільно використовувати під час планування виконання завдань пошуку нових джерел радіовипромінювань. В результаті проведення досліджень, було встановлено залежність ймовірності виявлення радіосигналів від частотно-часових характеристик радіоприймального пристрою. Крім того у статті наведені графіки залежності ймовірності виявлення радіосигналів від часових характеристик радіоприймального пристрою, які побудовані відповідно до запропонованого науково-методичного апарату та за допомогою програмного забезпечення ''Mathcad 14.0'', а також визначені шляхи підвищення ймовірності виявлення радіосигналів. Зокрема, для підвищення ймовірності виявлення радіосигналів необхідно зменшувати діапазон пошуку частот та часові характеристики технічних процесів радіоприймального пристрою. Крім того доцільно розглядати можливість збільшення часу пошуку сигналу та смуги пропускання радіоприймального пристрою. Науково-методичний апарат, який описаний в статті, може бути використаний під час дослідження апріорних результатів пошуку нових джерел радіовипромінювань визначеним складом апаратури з певними технічними характеристиками.