РОЛЬ МІНІІНВАЗИВНИХ МЕТОДІВ В ДІАГНОСТИЦІ АУТОІМУННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ З УРАЖЕННЯМ ОРГАНІВ ДИХАННЯ - М. S. Оpanasenko; L. І. Levanda; О. V. Теreshkovych; B. М. Коnik; О. Е. Кshanovskyi; М. І. Каlenychenko; Ye. V. Klymets; R. S. Demus; V. І. Borysova; І. М. Кupchak; S. М. Shalahai (Клінічна хірургія, 2017)
Проведений ретроспективний аналіз діагностики аутоімунних захворювань з ураженням органів дихання у 32 пацієнтів різного віку. Наведені види виконаних оперативних втручань, імунологічні та інші методи лабораторних досліджень, а також функціональні методи з обґрунтуванням необхідності їх застосування для верифікації діагнозу. В усіх спостереженнях ідентифіковано специфіку аутоімунного ураження. Наголошено на необхідності ранньої діагностики захворювань і призначення адекватного патогенетичного лікування.