Prawne aspekty inkorporacji Księstwa Oświęcimskiego i Zatorskiego do Korony w latach 1563-1564 - Andrzej Nowakowski (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
I. Wstęp. II. Politycznoprawne położenie księstw przed wykupem przez Polskę. III. Odrębności prawnoustrojowe po wykupie. IV. Przygotowania do inkorporacji Oświęcimia i Zatora. V. Przywileje inkorporacyjne z lat 1563 oraz 1564. VI. Uwagi końcowe.