Синтез і магнітні характеристики кристалічних наночастинок твердих розчинів (Fe1-xZnx)Fe2O4 - P. P. Gorbyk; I. V. Dubrovin; M. V. Abramov (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2016)
Модифікованою методикою Ельмора синтезовано матеріал, що складається з наночастинок твердого розчину (Fe1-xZnx)Fe2O4. З використанням рентгенофазового аналізу, растрової електронної мікроскопії і аналізу питомої поверхні встановлено фазовий склад, структуру і морфологію магнітних наночастинок. Показано, що корегування їх розміру може бути ефективно здійснене за допомогою гідротермальної рекристалізації. Виявлено, що шляхом зміни концентрації цинку в твердому розчині системи Fe3O4 – ZnFe2O4 можна одержати нанодисперсний матеріал з заданими (у певних межах) значеннями намагніченості насичення і коерцитивної сили.