Arhivsko gradivo bivših pomorskih poduzeća u Povijesnom arhivu Rijeka - Albino Senčić (Vjesnik Istarskog Arhiva, 1998)
Nakon uvodnog dijela, u kojem je dan kratak prikaz razvitka pomorstva na području Kvarnerskog zaljeva, dan je prikaz arhivskog gradiva pomorskih poduzeća koje se čuva u Povijesnom arhivu Rijeka. Radi se o gradivu Generalne direkcije trgovačke mornarice iz Rijeke, 12 pomorskih poduzeća i jedne udruge. Gradivo je u Arhiv preuzimano u dva navrata i nije cjelovito sačuvano.