Методичний підхід щодо встановлення критеріїв технічного стану складних технічних систем - Б. М. Ланецький; І. В. Коваль; В. В. Лук′янчук; В. П. Попов; Ю. В. Трофіменко (Системи озброєння і військова техніка, 2022)
В нормативній та науково-методичній літературі питання обґрунтування потрібної номенклатури видів технічного стану складних технічних систем фактично не розглянуті, а питання обґрунтування критеріїв видів технічного стану заданої номенклатури не опрацьовані в достатній мірі. Розроблений методичний підхід містить положення щодо формування номенклатури видів технічного стану складних технічних систем та положення щодо встановлення їх критеріїв. Методичні положення щодо формування номенклатури видів технічного стану складних технічних систем включають схему формування номенклатури видів технічного стану та робочі таблиці щодо їх вибору при використанні за призначенням, при зберіганні та (або) транспортуванні. Наведений приклад таблиці щодо вибору номенклатури видів технічного стану виробів при їх використанні за призначенням, стосовно яких встановлюють вимоги щодо довговічності. Завдання встановлення критеріїв видів технічного стану виробу сформульоване як завдання розпізнавання образів. Це завдання співпадає з завданням розпізнавання (контролю) технічного стану об’єкта, що дозволяє використовувати методи теорії розпізнавання образів при розробці моделей розпізнавання технічного стану і формуванні критеріїв відмов та граничних станів. При цьому на етапі розробки складних технічних систем вирішуються питання опису всіх класів (видів технічного стану) заданого алфавіту з використанням логічних алгоритмів класифікації або алгоритмів розрахунку оцінок. Далі, в процесі випробувань складних технічних систем, сформовані при “навчанні” описи класів можуть уточнюватися за результатами розпізнавання нових об'єктів.