Особливості росту і розвитку рослин кукурудзи в посівах та їх фотосинтетична діяльність залежно від технології вирощування в умовах Лісостепу - В. Ф. КАМІНСЬКИЙ; Н. М. АСАНІШВІЛІ (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво, 2020)
Представлено результати досліджень з визначення впливу технології вирощування та окремих її елементів на ріст, розвиток та фотосинтетичну діяльність рослин кукурудзи в умовах Лісостепу. Метою досліджень було встановлення впливу елементів технології вирощування на формування та ефективність функціонування асиміляційного апарату рослин кукурудзи. Дослідження проводили впродовж 2013–2019 рр. на темно-сірому опідзоленому ґрунті Лісостепу із застосуванням польового, розрахунково-вагового та математико-статистичного методів. Встановлено особливості динаміки індивідуальної площі листкової поверхні рослини та агроценозу кукурудзи в цілому за стадіями розвитку ВВСН. За показниками накопичення вегетативної маси та сухої речовини, чистої продуктивності фотосинтезу, фотосинтетичного потенціалу посіву охарактеризовано фотосинтетичну діяльність рослин ранньостиглого гібриду кукурудзи залежно від рівня інтенсивності технології вирощування. На основі кореляційного та статистичного аналізів виявлено залежності між основними показниками фотосинтетичної діяльності та врожайністю кукурудзи, а також ті, що найбільше змінюються під впливом елементів агротехнології. Показано реакцію культури на зміну рівня інтенсивності технології вирощування, що реалізується через функціональну відповідь індивідуальної фотосинтезуючої системи рослини та посіву в цілому та виявляється в посиленні їх асиміляційної діяльності. Доведено важливість забезпечення якомога довшого періоду активного функціонування листкової поверхні за оптимальних, а не максимальних добових значень синтезованої сухої речовини при вирощуванні кукурудзи на зерно. За встановленими параметрами виявлено найефективніші технології вирощування, що в агрокліматичних умовах Лісостепу забезпечують врожайність ранньостиглого гібриду на рівні 9,87–10,39 т/га. Наведено оптимальні межі біометричних та функціональних показників характеристики фотосинтетичної діяльності рослин кукурудзи в посівах, за досягнення яких формується такий врожай зерна.