Wybrane uwarunkowania rozwoju turystyki i rekreacji na Zamojszczyźnie - Andrzej Samborski (Facta Simonidis, 2013)
Atrakcyjność turystyczna, możliwość rekreacji i czynnego wypoczynku w dowolnym miejscu lub regionie zależy od wielu czynników. W pracy scharakteryzowano przebieg wybranych elementów meteorologicznych i charakterystyk klimatologicznych, które mają wpływ na wypoczynek i rekreację na wolnym powietrzu. Na podstawie danych ze stacji meteorologicznych funkcjonujących na Zamojszczyźnie wyznaczono terminy letniego i zimowego okresu korzystania z walorów wypoczynkowych i krajobrazowych. Obliczono częstość występowania wielkości ochładzającej powietrza w Zamościu w okresie letnim oraz liczbę dni ze zjawiskami atmosferycznymi, które sprzyjały uprawianiu turystyki na tym terenie lub ją ograniczały (liczba dni z deszczem, mgłą lub burzą).