Table of contents (Zeszyty Teoretyczne Rachunkowości, 2025)
Halina Waniak-Michalak, Anna Szychta, Od Zespołu Redakcyjnego Editorial 7Jacek Adamek, Małgorzata Solarz, Determinants of artificial intelligence use by accounting practitioners from the perspective of the technology readiness and acceptance model (TRAM) – Uwarunkowania wykorzystania sztucznej inteligencji przez praktyków rachunkowości – perspektywa modelu gotowości technologicznej i akceptacji technologii (TRAM) 11Justyna Godawska Bartosz Rymkiewicz, Warsaw Stock Exchange-listed companies’ preparedness for sustainability reporting in accordance with Directive (EU) 2022/2464. An examination of management reports– Przygotowanie spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie do raportowania zrównoważonego rozwoju zgodnie z dyrektywą (UE) 2022/2464. Badanie sprawozdań zarządu z działalności 37Małgorzata Macuda, Katarzyna Kobiela-Pionnier, The double materiality principle and the sustainability reporting practices of Polish listed companies from the WIG30 Index– Zasada podwójnej istotności a praktyki raportowania zrównoważonego rozwoju przez polskie spółki giełdowe z Indeksu WIG30 63Grażyna Voss, Paweł Modrzyński, Ewolucyjny charakter rachunkowości i zawodu księgowego – The evolutionary nature of accounting and the accounting profession 99Magdalena Wiercioch, An assessment of computer-based accounting curricula at Polish economic universities in the context of technological changes– Ocena programów nauczania rachunkowości komputerowej w polskich uczelniach ekonomicznych w kontekście zmian technologicznych 127Biogramy polskich myślicieli rachunkowości / Profiles of Polish accounting thinkersMarta Nowak, Profesor Barbara Czarniawska – badaczka kompletna – Professor Barbara Czarniawska – the accomplished researcher 145W kierunku umiędzynarodowienia / Towards internationalizationIvana Perica, Tina Vuko, Slavko Šodan, The (mis)alignment of financial reporting and non-financial reporting integrity – Zgodność czy brak zgodności sprawozdawczości finansowej i integralności sprawozdawczości niefinansowej 161Sprawozdanie z konferencji / Report on the conferenceJakub Karpiński, Oliwia Zielińska, XXXII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Rachunkowość w zarządzaniu jednostkami gospodarczymi. Technologie w rachunkowości i controllingu, Szczecin, 8–9 maja 2025 roku – XXXII Conference on Accounting in Business Management. Technologies in Accounting and Controlling held in Szczecin, May 8–9, 2025 181Call for papers for the special issue of Zeszyty Teoretyczne Rachunkowości (ZTR – The Theoretical Journal of Accounting) in 2026: Accounting’s Expanded Horizon: Redefining Internal Practices for Organizational Flourishing 187Errata / Erratum 193Informacje dla autorów199Instructions for authors 217