Hısımlık ve Hasımlık Arasında Temüçin’in Yükselişinde Taiçudların Rolü - İbrahim Güneş (Journal of Universal History Studies, 2025)
Bu çalışma, Temücin’in Moğolistan’ın büyük hanı olma yolunda Taiçud boyu ile olan mücadelesine odaklanmaktadır. Taiçud boyu, yalnızca bir rakip olarak değil, aynı zamanda Temücin’in liderlik becerilerini ve azmini şekillendiren bir güç olarak değerlendirilmelidir. Nitekim XII. yüzyılın ortalarında Moğolistan’daki en etkili topluluklardan biri olan Taiçud boyu, Moğol İmparatorluğu’nun çekirdeğinin atıldığı dönemde önemli bir siyasî ve askerî güç olarak varlık göstermiş ve Cengiz Kağan’ın (Temücin) gençlik yıllarında onun en büyük rakiplerinden biri olarak yaşamında derin etkiler bırakmıştır. Temücin’in babası Yesügei’nin ölümünden sonra Taiçudların, Yesügei’nin ailesini yalnızlığa iterek güç kazanmaya çalışması, Temücin’in bu boya karşı büyük bir nefret duymasına yol açmıştır. Temücin, gençlik yıllarında Taiçudlar tarafından esir alınmış, ancak bir Süldüs ailesinin yardımıyla kaçmayı başarmıştır. Bu olay, onun liderlik azmini pekiştirmiş ve kararlılığını artırmıştır. Taiçudlar, Temücin’in siyasî rakibi Camuha’yı desteklemişseler de 1201 yılında Temücin’in zaferiyle ağır bir yenilgi almışlardır. Bu mağlubiyet, Taiçud boyunun siyasî gücünü sona erdirmiş, fakat kalan üyeler Moğol İmparatorluğu döneminde farklı rollerde görev almayı sürdürmüştür. Bu nedenle, Taiçudların tarihi, Moğol siyasî yapısını ve Cengiz Kağan’ın yükseliş sürecini daha iyi anlamak için büyük önem taşımaktadır.