Аналіз застосування ігрових методів на уроках фізичної культури початкової школи в умовах НУШ - Oleksandr Shevchuk (Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві, 2025)
Актуальність. Одним із ключових завдань сучасної освіти є створення умов для розвитку компетентної, активної та фізично підготовленої особистості. Ігрова діяльність на уроках фізичної культури сприяє досягненню цих цілей, однак її ефективність значною мірою залежить від методів, які використовують педагоги в щоденній практиці. У зв’язку з цим вивчення стану впровадження ігрових методів на уроках фізичної культури в початковій школі набуває особливої актуальності, оскільки дає змогу визначити тенденції, виявити бар’єри та окреслити шляхи вдосконалення освітнього процесу відповідно до вимог НУШ. Мета дослідження – визначити й обґрунтувати ефективність використання ігрових методів на уроках фізичної культури початкової школи в контексті реалізації концепції НУШ. Методи дослідження. Із метою аналізу підходів до впровадження ігрових методів на уроках фізичної культури в початковій школі проведено онлайн-анкетування серед 97 учи- телів фізичної культури Луцької територіальної громади. Анкета, створена за допомогою сервісу Google Forms, містила як відкриті, так і закриті запитання, що охоплювали тематику використання ігрових методів, засобів, форм, а також труднощів, із якими стикаються педагоги в освітньому процесі. Для обробки результатів до- слідження застосовано методи описової статистики. Результати дослідження. Дослідження виявило провідні тенденції у використанні ігрових методів на уроках фізичної культури в початковій школі. Учителі відзначають значний потенціал командних, сюжетно-рольових і рухливих ігор у розвитку в учнів лідерських якостей, співпраці, комунікації та творчого мислення. Найбільш поширеними в практиці є спільні ігри з учнями, створення ігрових ситуацій і рольові форми ігрової діяльності. Водночас виявлено такі труднощі: обмежений час на уроках, нестача матеріально-технічних ресурсів, зниження мотивації в частини школярів і потреба в методичній підтримці педагогів. Отримані результати підкреслюють важливість подальшої інтеграції ігрових підходів у фізичне виховання молодших школярів відповідно до вимог НУШ. Висновки. Висвітлено сучасні підходи до застосування ігрових методів на уроках фізичної культури; окреслено труднощі та перспективи їх упровадження в початковій школі.