Razmatranje azijskog NATO-a: Prepreke i izazovi u njegovom uspostavljanju - Željko Budimir (Međunarodni Problemi, 2024)
U radu se analizira mogućnost stvaranja azijskog pandana NATO-u, odnosno, prepreka i izazova u tom procesu. U prvom delu rada, autor se osvrće na saradnju pojedinih indo-pacifičkih zemalja (posebno Japana, Južne Koreje, Australije i Novog Zelanda) sa Severnoatlantskom alijansom, uz osvrt na sadržaje i dostignuti nivo tih odnosa. Potom se pruža kratak osvrt na ideje i koncepte stvaranja „globalnog NATO-a” sa početka 2000-ih godina, koji nisu realizovani. U središnjem delu rada, autor opisuje i objašnjava ideju stvaranja azijskog NATO-a, analizira i iznosi pretpostavke o tome koje bi zemlje mogle da budu u njegovom sastavu, i zatim, izlaže osnovne prepreke koje stoje na putu realizacije te ideje. Prema autorovom mišljenju, te prepreke su kulturološkopolitičke, geoekonomske, i geografsko/geostrateške prirode. Svaka od ovih prepreka se zasebno analizira i tumači, polazeći od pretpostavke da bi SAD bile voljne da pokrenu stvaranje tog saveza. Prepreke se sagledavaju na nivou potencijalnih azijskih članica. Na samom kraju rada, autor sažima sve prezentovane argumente i iznosi zaključke.