Вплив системи управління часовими слотами на робочий час водіїв у підприємствах логістичних провайдерів - Oksana Bilonoh; Iryna Halak; Denys Ovchar (Менеджмент та підприємництво: тренди розвитку, 2025)
Дослідження присвячене аналізу ключових аспектів ефективного використання робочого часу водіїв у логістичних провайдерів, зокрема проблемі затримок під час завантаження та розвантаження на складах клієнтів. Раціональне використання робочого часу водіїв є важливим фактором підвищення продуктивності компаній логістичних провайдерів та зменшення витрат, пов’язаних із простоєм транспорту. Метою дослідження є обґрунтування необхідності впровадження системи управління часовими слотами (Time Slot Management) для мінімізації затримок і покращення ефективності використання ресурсів транспортних компаній. Предмет дослідження – процес управління робочим часом водіїв при виконанні логістичних операцій. У роботі застосовано методи системного аналізу, математичного моделювання та порівняльного аналізу. Проведено аналіз існуючих підходів до організації завантажувально-розвантажувальних процесів і визначено основні фактори, що впливають на затримки. Запропоновано впровадження системи управління часовими слотами для зменшення часу очікування, підвищення ефективності використання ресурсів і мінімізації простоїв транспорту. Особливу увагу приділено використанню орієнтованого часу прибуття (Estimated Time of Arrival) для точного прогнозування прибуття водіїв і оперативного реагування на відхилення від графіка. Описано різні сценарії поведінки водіїв залежно від моделей управління часовими слотами, що дозволяє адаптувати стратегію до особливостей складів і вимог клієнтів. Запропоновані наукові положення сприяють розвитку теорії управління логістичними процесами шляхом удосконалення системи планування часових слотів у транспортній логістиці. Практичне значення роботи полягає у можливості застосування розроблених рекомендацій у діяльності логістичних провайдерів для покращення організації роботи водіїв, зменшення затримок і підвищення ефективності використання транспортних ресурсів.