Кінетика пошкоджуваності матеріалів при різних режимах повторно-змінних навантажень - Анатолій Грабовський; Олександр Бондарець; Ірина Бабієнко (Mechanics and Advanced Technologies, 2021)
Кінетика накопичення пошкоджень в інженерних об’єктах, які працюють при повторно-змінних м'якого та жорсткого режимів навантажень деталей та елементів конструкцій транспортних засобів (автомобілі, літаки, залізничний транспорт тощо). При зміні напряму зусилля навантаження на протилежний в конструкцій-ному матеріалі виникає явище зміни кінетики накопичення пошкоджень, тобто фактор пошкодження на відрив та зріз змінюється, що впливає на ефективні напруження і на ресурс роботи обладнання. Цей ефект фактора впливу повторно-змінних режимів на перерозподіл кінетики накопичення пошкоджень розглядається експери-ментально для матеріалів з різними пластичними властивостями