Inclusió i segregació a l’escola: pràctiques inclusives i excloents amb l’alumnat vulnerable Inclusion and segregation in schools: inclusive and exclusive practices with vulnerable students Inclusión y segregación en la escuela: prácticas inclusivas y excluyentes con alumnado vulnerable - Ignasi Puigdellívol; Liga Krastina (Temps d'Educació, 2010)
El present article aborda l’anàlisi dels components inclusius dels centres educatius que es plantegen una educació de qualitat per a tot l’alumnat, posant especial atenció en l’alumnat de grups socialment vulnerables. Es basa en les dades qualitatives d’una part del projecte integrat INCLUD-ED, que estudià 20 casos de centres educatius d’èxit en diferents països de la Unió Europea. Tots els centres atenien alumnat de baix nivell socioeconòmic i havien demostrat tenir més èxit escolar que el conjunt de centres situats en contextos similars. L’article revisa altres investigacions afins i exposa els resultats agrupats en quatre tòpics: l’agrupament de l’alumnat; les expectatives; el suport; i la participació de les famílies i la comunitat. Les conclusions se sotmeten a discussió. ____________________________________________ Le présent article aborde l’analyse des composantes inclusives des centres éducatifs qui envisagent une éducation de qualité pour l’ensemble des élèves, en portant une attention toute spéciale aux élèves de groupes socialement vulnérables. Il est basé sur les données qualitatives d’une partie du projet intégré INCLUD-ED, qui a étudié vingt cas de centres éducatifs ayant réussi dans différents pays de l’Union européenne. Tous ces centres avaient des élèves de faible niveau socioéconomique et ils ont démontré avoir davantage de succès scolaires que l’ensemble des centres situés dans des contextes similaires. L’article révise les autres recherches de ce domaine et expose les résultats en les regroupant en quatre thèmes : le regroupement des élèves ; les expectatives ; le soutien ; et la participation des familles et de la communauté. This paper analyses inclusive elements of educational centres that seek quality education for all students, with particular attention to students from socially vulnerable groups. It is based on qualitative data from part of the INCLUD-ED integrated project, which studied 20 cases of successful educational centres in different countries of the European Union. All of the centres teach students of a low socioeconomic level and have had better academic results than all the other centres situated in similar contexts. The article reviews other related studies and presents the results under four headings: student grouping, expectations, support, family and community participation. El presente artículo aborda el análisis de los componentes inclusivos de los centros educativos que se plantean una educación de calidad para todo el alumnado, poniendo especial atención en el alumnado de grupos socialmente vulnerables. Se basa en los datos cualitativos de una parte del proyecto integrado INCLUD-ED, que estudió 20 casos de centros educativos de éxito en diferentes países de la Unión Europea. Todos los centros atendían alumnado de bajo nivel socioeconómico y habían demostrado tener más éxito escolar que el conjunto de centros situados en contextos similares. El artículo revisa otras investigaciones afines y expone los resultados agrupados en 4 tópicos: la agrupación del alumnado; las expectativas; el apoyo; y la participación de las familias y la comunidad. Las conclusiones se someten a discusión.