До питання про розуміння явища виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікації її учасників (ст. 436² КК України) - O. S. Perepelytsia (Аналітично-порівняльне правознавство, 2025)
У статті зроблено спробу тлумачення явища виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України та глорифікації її учасників. Проаналізовано історичний рух та тенденції розвитку таких складних суспільно-політичних явищ, як війна, пропаганда та колабораціонізм. Визначено вплив розвитку інформаційних технологій та появи інформаційного суспільства на засоби й інструменти ведення сучасних війн. Простежено динаміку здійснення актів гібридної агресії щодо України та їхній вплив на вітчизняну правотворчість. Висвітлено окремі аспекти проблематики кримінально-правової регламентації охорони національної безпеки України, миру, людяності та міжнародного правопорядку, в умовах ескалації гібридної війни.