Історіографія проблеми формування інтересу до читання в учнів у процесі роботи шкільної бібліотеки - Людмила Баліка (Педагогічний дискурс, 2013)
Стаття присвячена історіографічному аналізу дисертаційних досліджень вітчизняних та зарубіжних вчених щодо проблеми розвитку інтересу в учнів до читання в процесі діяльності шкільної бібліотеки. Проаналізовано роботи, в яких розкриті методика навчання читання (М.Кобахідзе) та формування читацьких інтересів (С.Прибилих); рівні успішної читацької діяльності (М.Кисельова); обґрунтована авторська педагогічна система розвитку читацького інтересу (І.Жукова) та концепція залучення школярів до читання (Т.Галактіонова); модифікація та адаптація принципів педагогіки співтворчості до особливостей молодшого шкільного віку (Н.Єгорова); модель діяльності шкільної бібліотеки з забезпечення інформаційних потреб (О.Матвійчук); вплив ідеологічного фактора діяльність бібліотек УРСР у 40-80-і рр. ХХ ст. (М.Орешкіна); головні критерії, які визначили статус бібліотек ліцеїв (В.Мозгова).