НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ ПІДҐРУНТЯ ОЦІНЮВАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ РОЗБУДОВИ ТЕРИТОРІЙ ВІДНОВЛЕННЯ У ВОЄННИЙ ЧАС: АСПЕКТИ ІДЕНТИФІКАЦІЇ - Юлія РОГОЗЯН (Економіка та право, 2024)
У статті продемонстровано проміжні результати дослідження теоретико-методичних аспектів оцінювання результатів розбудови територій відновлення в умовах воєнного часу. В основі напрацювань — аналіз чинних нормативно-правових актів України з питань відновлення та розвитку регіонів і територіальних громад на прикладі східних областей країни. У статті розкрито ключові зміни державної регіональної політики, ідентифіковано 23 громади Донецької області та 53 — Харківської області, які відповідають критеріям територій відновлення в умовах воєнного стану. Кластеризація ідентифікованих територій дала змогу визначити п’ять груп громад з найбільшими шансами на отримання статусу територій відновлення, а також виокремити 23 територіальні громади Донеччини та три — Харківщини, які взагалі не відповідають заданим критеріям, тому не можуть бути віднесені до територій відновлення через продовження активних бойових дій і тимчасової окупації. Зроблено на- голос на доцільності проведення наукової оцінки соціально-економічної результативності розбудови визначених територій і розроблення практичних пропозицій щодо їх функціонування у воєнний та повоєнний період.