Rola związku przyczynowego w zakresie odpowiedzialności przewoźnika za szkody w przesyłce - Krzysztof Wesołowski (Studia Prawnicze KUL, 2025)
W artykule wskazano, że związek przyczynowy pomiędzy zdarzeniem sprawczym a szkodą nie stanowi, co do zasady, okoliczności prawnie relewantnej na gruncie przepisów regulujących odpowiedzialność przewoźnika za szkody w substancji przesyłki. Przesłanka odpowiedzialności w postaci związku przyczynowego zastąpiona została związkiem normatywnym, jakim jest związek czasowy z przewozem. Związek przyczynowy jest natomiast przesłanką odpowiedzialności przewoźnika, obok związku czasowego z przewozem, w sytuacji, gdy osoba uprawniona dąży do uzyskania pełnego odszkodowania za poniesioną szkodę poprzez udowodnienie, że szkoda jest skutkiem winy kwalifikowanej przewoźnika. To samo dotyczy sytuacji, gdy dochodzone jest odszkodowanie za szkodę będącą następstwem utraty, ubytku lub uszkodzenia przesyłki na podstawie tzw. deklaracji szczególnego interesu w dostawie. W artykule omówiono też specyficzne ujęcie problemu związku przyczynowego w procesie uwalniania się przewoźnika od odpowiedzialności przez wykazanie, że szkoda wynikła wskutek jednej z przyczyn zwalniających. Wskazano m.in. na odmienne od powszechnie obowiązujących reguły w zakresie przekonywalności co do zaistnienia związku przyczynowego, w sytuacji powoływania się przez przewoźnika na tzw. przyczyny zwalniające uprzywilejowane.