Bractwo św. Piusa X: w drodze od Kościoła rzymskokatolickiego, przez rozłam, ku pojednaniu z Kościołem… - Anna Noworol OV (Studia Teologiczne, 2024)
Artykuł opisuje historię i polemikę z Kościołem Bractwa Kapłańskiego św. Piusa X. Z jednej strony artykuł odpowiada na pytania zadane Kościołowi, w których Bractwo zarzuca Kościołowi błędy, tam gdzie ich nie ma. I uzasadnia, że Sobór Watykański II nie popełnił błędów, jedynie niektórzy błędnie go interpretują. Z drugiej strony artykuł będąc napisany ze strony rzymskokatolickiej, wskazuje, że Bractwo prezentuje wiele wartości zgodnych z nauczaniem Kościoła rzymskokatolickiego, i wartych odnalezienia na nowo; gdyby członkowie Bractwa powrócili do pełnej jedności z Kościołem rzymskokatolickim, mogliby wspierać współczesny Kościół, gdyż tradycjonalizm może być wsparciem przeciwko zagrożeniom liberalizmu, feminizmu, synkretyzmu, antyklerykalizmu.