Антена кругового огляду на основі плазмових випромінювачів - В. Д. Карлов; О. В. Бєсова; О. В. Лукашук; І. М. Петрушенко (Системи озброєння і військова техніка, 2022)
В роботі вперше досліджено плоску фазовану антенну решітку, в якій окремим випромінювачем є циліндричний стовп холодної ізотропної плазми, вкритий діелектричною оболонкою. Показано, що випромінювання такої решітки являє собою достатньо вузький промінь при відсутності бічних пелюсток. Коефіцієнт перетворення енергії поверхневої хвилі у випромінювання дорівнює  9% - 15%. Знайдені відстані між окремими випромінювачами, коли взаємодією між хвилеводами можна знехтувати. Розглянуто декілька прикладів бокових граней для різних значень щільності плазми,  відстаней між випромінювачами, діелектриками. Для кожного приклада  обчислені розміри решітки та ширини діаграм направленості випромінювання. Показано, що при деяких параметрах решітки взаємодія окремих елементів між собою є малою. При цьому зменшується залежність опору випромінювання від кута сканування. Відомо, що ця залежність  може призвести до провалів діаграми направленості при деяких кутах. В цих випадках антена “сліпне”. Розглянута ФАР може бути застосована як малопомітна скануюча антена. Показано, що при незмінній загальній кількості випромінювачів форма ФАР слабо впливає на направленість НДН та її ширину. Запропоновано модель антени кругового огляду у вигляді урізаної піраміди. Кожна з граней цієї піраміди є плоскою фазованою антенною решіткою з плазмово діелектричними випромінювачами.