Z KARTOS INVESTUOTOJŲ ELGSENA: VILNIAUS KOLEGIJOS STUDENTŲ TYRIMAS - Giedrė Lapinskienė; Daiva Malakaitė; Inga Pašiušienė; Laura Žarskienė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2022)
Sparčiai besivystančios finansinės technologijos lemia geresnį finansų sektoriaus prieinamumą ir augantį individualių investuotojų įsitraukimą į investavimo procesą. Z kartos atstovai, pasižymintys aukštu skaitmeniniu raštingumu, smalsumu, imlumu naujovėms, yra linkę greitai priimti sprendimus ir sparčiai vartoti. Tyrimai rodo, kad jauni asmenys dažnai prekiauja neįvertindami rizikos, mažai analizuoja išorinius ir vidinius ekonominius veiksnius, o finansų rinkose dažnai demonstruoja iracionalų elgesį. Atliekant tyrimą, remiantis finansinės elgsenos teorinių šaltinių analize, buvo atlikta anketinė apklausa raštu siekiant ištirti jaunų investuotojų elgseną. Apklausos rezultatai apibendrinti remiantis teorinėmis įžvalgomis, pagrįstomis mokslinių straipsnių analize, akcentuojant atliktus investuotojų elgsenos, Z kartos savybių, požiūrio į žaliąjį investavimą tyrimus. Šio žvalgomojo tyrimo tikslas – kategorizuoti tyrime dalyvavusių studentų elgseną pagal jų investavimo tipą, įvertinant poreikį rinktis žaliąsias investicijas. Atliekant tyrimą buvo svarbu ne tik surinkti duomenis, bet ir ugdyti studentų finansinio raštingumo įgūdžius, skatinant gilesnį savęs pažinimą, ugdant kritinį mąstymą, gebėjimą identifikuoti savo emocijas, priimti racionalius ir atsakingus investicinius sprendimus, kartu ugdant atsakingą investuotoją, kuris supranta, kad investuojant galima ne tik uždirbti investicinę grąžą, bet ir keisti pasaulį renkantis žaliąsias investicijas. Tyrimas parodė, kad ekonomiką ir finansus studijuojantys studentai yra racionalūs ir jiems svarbu prisidėti prie pasaulio žalinimo, tačiau jie dar nedrąsiai pritaiko savo teorinius įgūdžius praktikoje ir yra labiau linkę palaikyti teoriškai nei praktiškai rinktis žaliąsias investicijas. Atsakiusieji į tyrimo klausimus buvo sugrupuoti į aštuonis investuotojų asmenybės tipus pagal jų galimą elgesį investuojant. Daugiau nei pusė (57 proc.) respondentų priklauso investuotojų asmenybės tipų grupėms, kurios turi daug racionalių bruožų, penktadalis (19 proc.) respondentų priklauso investuotojų tipui, kurio investiciniai sprendimai remiasi tik racionalia logika, o likusiųjų (24 proc.) – elgsena finansų rinkose pasižymi iracionalumu. Iracionalia elgsena pasižymintiems investuotojams svarbu analizuoti save ir identifikuoti veiksnius, darančius įtaką jų iracionaliems sprendimams.