ЗМІНИ ВОДНЕВОГО ПОКАЗНИКА ТА ДАНИХ ЦИТОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ У РІЗНИХ СТАДІЯХ РАНОВОГО ПРОЦЕСУ ПРИ ВЕНОЗНИХ ТРОФІЧНИХ ВИРАЗКАХ НИЖНІХ КІНЦІВОК - R. M. Ryabushko (Клінічна хірургія, 2017)
Проведений аналіз 82 медичних карт стаціонарних хворих з венозними трофічними виразками (ВТВ). Водневий показник у пацієнтів з ВТВ визначали у трьох точках: з поверхні виразки, трофічно зміненої та незміненої шкіри і з виразки. Цитологічне дослідження виділень з ран проведене у 32 (39,1%) хворих за методом мазків-відбитків. У 19 (23,2%) хворих переважала стадія ексудації, у 37 (45,1%) – грануляції, у 26 (31,7%) – епітелізації. В усіх стадіях ранового процесу у міру збільшення відстані від виразки спостерігали зсув рН у кислий бік. Характерними для першої фази ранового процесу були дегенеративно-запальний і запальний типи цитограм, для фази грануляції – запально-регенераторний та регенераторний.