Rozwój sieciowy na pograniczu polsko-czeskim — euroregionalny produkt turystyczny - Natalia Krawczyszyn (Barometr Regionalny, 2012)
Artykuł zawiera charakterystykę uwarunkowań rozwoju turystyki pogranicza polsko-czeskiego oraz analizę dotychczas zrealizowanych w euroregionach Glacensis i Pradziad projektów transgranicznych pod kątem ich wpływu na rozwój turystyki na badanym obszarze. Jednocześnie przedstawiono studia przypadków funkcjonowania sieci turystycznych w Europie i na świecie, które mogą stać się przykładem i inspiracją dla tworzonego produktu turystycznego pogranicza polsko-czeskiego. Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie czy euroregiony Pradziad i Glacensis na pograniczu polsko-czeskim mogą stać się spójnym megaregionem turystycznym, oferującym ujednolicony produkt sieciowy.