Аналіз функціонування Державної прикордонної служби України - А.В. Братко (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, 2021)
У науковій статті проведено аналіз основних нормативно-правових документів, які визначають загрози національній безпеці, загрози у сфері прикордонної безпеки, функції та завдання для Збройних Сил України та інших складових сектору безпеки і оборони, зокрема Державній прикордонній службі України. Необхідність зміни до оборонного планування відповідно до процедур та стандартів НАТО. У зв’язку із фундаментальними національними інтересами визначено повний спектр загроз у сфері безпеки державного кордону. Зі зміною загроз, концептуально змінюються функції та завдання Державної прикордонної служби України, а також механізм участі суб’єктів в реагуванні на загрози та кризові ситуації в системі інтегрованого управління кордонами під час виконання завдань за призначенням, що вимагає розробки нового методологічного забезпечення.