Širine prstenova prirasta i gustina drveta hrasta kitnjaka (Quercus petraea (Matt.) Liebl.) na Prosari - Danijela Petrović; Dejan Radulović; Vojislav Dukić (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, 2016)
Površina visokih šuma hrasta kitnjaka u Republici Srpskoj je 76 900 ha, a površina izdanačkih je 180 700 ha. Udeo visokih hrastovih šuma u ukupnoj površini visokih šuma u Republici Srpkoj je oko 10%, a izdanačkih u ukupnoj površini izdanačkih šuma oko 30%. Pri ocenjivanju kvaliteta drveta, veoma je važno znati kakva veza postoji između širine prstena prirasta i određenih svojstava drveta. Jedno od tih svojstava je sigurno gustina drveta, kao najvažniji indikator kvaliteta. U ovom radu je analizirana gustina drveta četrnaest stabala hrasta kitnjaka iz semenske sastojine na planini Prosari i njena zavisnost od širine prstenova prirasta i širine kasnog drveta. Utvrđeno je da je prosečna širina godova u uzorku 1,62 mm sa variranjem širine od 45,76%. Prosečna vrednost gustine u prosušenom stanju vlažnosti, za sva ispitivana stabla je 0,747 g/cm³, sa prosečnim koeficijentom varijacije od 13,28%. Ispitivanje zavisnosti između gustine i širine prstena prirasta pokazalo je da postoji trend povećanja gustine sa povećanjem širine prstena prirasta i da je ta korelacija značajna.