ОПТИМІЗАЦІЯ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ З ПРИВОДУ НЕВРОПАТИЧНО-ІНФІКОВАНОЇ ФОРМИ СИНДРОМУ ДІАБЕТИЧНОЇ СТОПИ З ВИКОРИСТАННЯМ ПРЕПАРАТІВ ЙОДУ ТА НИЗЬКОІНТЕНСИВНОГО ЛАЗЕРНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ - V. І. Pantyo; V. V. Pantyo; G. М. Коval (Клінічна хірургія, 2017)
В експериментальній частині досліджені зміни антибіотикочутливості збудників гнійно-некротичних процесів під впливом низькоінтенсивного лазерного випромінювання. Проведене обстеження й лікування 156 хворих з приводу невропатично-інфікованої форми синдрому діабетичної стопи (СДС), у 41 з них виявлений йододефіцит. Використовували тривалу регіонарну внутрішньоартеріальну інфузію, низькоінтенсивне лазерне випромінювання та препарати йоду у добовій дозі 200 мкг. Доведена висока ефективність фотомодифікації антибактеріальної терапії, що дозволило покращити результати лікування, відмовитися у більшості хворих від інвалідизуючих операцій, зберегти опорну функцію стопи. За наявності йододефіциту результати лікування покращує застосування препаратів йоду.