ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО СТАТУСУ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ЕНЕРГЕТИЧНИХ СПІЛЬНОТ - Михайло ДУТОВ (Економіка та право, 2025)
Розглянуто визначення європейських енергетичних спільнот у законодавстві ЄС, а саме спільнот, що використовують відновлені джерела енергії (ВДЕ-спільнот, renewable energy communities) і енергетичних спільнот громадян (citizen energy communities). Виявлено та класифіковано відмінні риси ВДЕ-спільнот та енергетичних спільнот громадян; встановлено, що основні, але не єдині відмінності між ними, — це географічні обмеження, енергетичний вектор і самостійність. Виділено основні види діяльності, які можуть здійснювати енергетичні спільноти (як ВДЕ-спільноти, так і енергетичні спільноти громадян). Проаналізовано правовий статус бізнес-моделей, що виникають у ЄС одночасно з упровадженням енергетичних спільнот, а саме — мікромережі (microgrids) та віртуальні електростанції (virtual power plants). Розглянуто нових учасників енергетичного ринку, серед яких виділяють агрегаторів попиту, системи зберігання енергії і активних споживачів (просьюмерів).