ORGANIZOVANI KRIMINAL KAO AKTUELNA BEZBEDNOSNA PRETNJA - Božidar Banović (Međunarodni Problemi, 2016)
Naučna i stručna javnost, ali i politički subjekti, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom planu, imaju jedinstven stav da organizovani kriminal danas predstavlja jednu od najozbiljnijih bezbednosnih pretnji. Međutim, takva saglasnost ne postoji u pogledu pojmovnog određivanja, identifikovanja, razmera i izbora metoda za suprotstavljanje organizovanom kriminalu. U prvom delu rada predstavljeni su osnovni trendovi u pojmovnom definisanju organizovanog kriminala, društveni i politički kontekst upotrebe ovog pojma i akteri koji su doprineli da on postane jedan od glavnih koncepata savremene naučne i stručne diskusije o kriminalu. Drugi deo rada ukazuje na dinamiku razvoja organizovanog kriminala kao bezbednosne pretnje na području Evrope, a poslednji deo prikazuje i analizira razvoj organizovanog kriminala u Srbiji i odnos naučne i stručne javnosti, političkih subjekata i državnih organa i institucija prema ovom fenomenu.