Svetvinčenat: Kratka povijest - Angelo Ciuffardi (Vjesnik Istarskog Arhiva, 2001)
U prvom dijelu rada autor daje sumarni prikaz povijesti vinčenta, zadržavajući se uglavnom na izmjenama feudalnih gospodara. Kronologija počinje s feudom Sv. Apolinara i nastavlja se preko porečkih biskupa, pulske obitelji Sergijevaca mletačke obitelji Rosini do obitelji Grimani koja ostaje u posjedu feuda od sredine 16. st. sve do pada Mletačke Republike. U drugom dijelu autor se vraća na opisano razdoblje, ali sad opisuje njegovu gospodarsku i društvenu sastavnicu. Naglašava određeni stupanj autonomije koji je uživala seoska zajednica. Zatim daje kraći historijat kaštela te osvrt na crkvena pitanja, prvenstveno o odnosu obitelji Grimani i Crkve.