MODERNIOSIOS, POSTMODERNIOSIOS PORTFELIO TEORIJÅ² IR BLACK-LITTERMAN MODELIO PALYGINIMAS - Edita JurkonytÄ—; Vaidas PauÅ¾uolis (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2016)
Investuotojai, nuolat susidurdami su rinkos neapibrÄ—Å¾tumu ir sunkiai prognozuojama finansiniÅ³ instrumentÅ³ vertÄ—s kaita, ieÅ¡ko efektyviÅ³ sprendimÅ³, leidÅ¾ianÄiÅ³ diversifikuoti jÅ³ valdomus investicinius portfelius, todÄ—l jiems visuomet aktualus klausimas, kuria portfelio teorija naudotis, siekiant optimizuoti investicinio portfelio struktÅ«rÄ…. Å iuo straipsniu siekiama iÅ¡nagrinÄ—ti investicinio portfelio struktÅ«ros optimizavimo galimybes naudojant moderniÄ…jÄ… portfelio teorijÄ…, postmoderniÄ…jÄ… portfelio teorijÄ… ir Black-Litterman modelÄ¯ bei juos palyginti tarpusavyje. Modernioji portfelio teorija yra etalonas rizikos ir pelningumo santykiui Ä¯vertinti. Kitais portfelio diversifikavimo modeliais siekiama patobulinti bÅ«tent Å¡iÄ… portfelio teorijÄ…. Pagrindinis moderniosios portfelio teorijos trÅ«kumas yra tas, kad remiantis ja ne visuomet optimaliai paskirstoma aktyvÅ³ struktÅ«ra, nes istoriniai duomenys, kuriais grindÅ¾iami portfelio struktÅ«ros sprendimai Å¡ioje teorijoje, nepakankamai tiksliai atspindi bÅ«simas aktyvÅ³ kainos kitimo tendencijas. Å iuo aspektu paÅ¾angesnis poÅ¾iÅ«ris Ä¯ investicinio portfelio formavimÄ… yra postmodernioji portfelio teorija, greta istorinio aktyvÅ³ kitimo, papildomai Ä¯vertinanti asimetriÅ¡kÄ… portfelÄ¯ sudaranÄiÅ³ aktyvÅ³ rizikos pasireiÅ¡kimÄ…, ignoruojant iÅ¡orinÄ—s aplinkos poveikÄ¯. Tuo tarpu Black-Litterman portfelio diversifikacijos modelis, sukurtas Ä¯vertinant Å¡iuolaikiniÅ³ finansÅ³ rinkÅ³ kompleksiÅ¡kumÄ… ir inovacijas, grindÅ¾iamas nauja pelningumo koncepcija (laukiamu pertekliniu pelningumu), kurios pagrindÄ… sudaro investuotojo individualaus poÅ¾iÅ«rio Ä¯ aktyvÄ… (investuotojÅ³ lÅ«kesÄiÅ³) Ä¯vertinimas. Black-Litterman portfelio diversifikavimo modelis, optimizuojant portfelio struktÅ«rÄ…, leidÅ¾ia Ä¯vertinti ir individualÅ³ investuotojo poÅ¾iÅ«rÄ¯ Ä¯ aktyvus. TaÄiau tuo pat metu atsiÅ¾velgiama ir Ä¯ portfelÄ¯ sudaranÄiÅ³ aktyvÅ³ kapitalizacijÄ….