Komitetowe ośrodki decyzyjne w pierwszym filarze Unii Europejskiej - Piotr Tosiek (Facta Simonidis, 2008)
Celem artykułu jest prezentacja pojęcia, klasyfikacji, zadań i funkcjonowania komitetów działających w pierwszym fi larze Unii Europejskiej, a także rozwiązania alternatywnego w postaci agencji. Komitety są wpływowymi, choć niedocenianymi, ośrodkami decyzyjnymi. Będąc częścią większych sieci, są obecne we wszystkich fazach cyklu politycznego: kształtowania polityki, decydowania politycznego i implementacji politycznej. Ich istnienie wyjaśniane jest przez główne nurty teorii integracji i demokracji. W wielu przypadkach są one rzeczywistymi decydentami, a rola formalnych autorów decyzji sprowadza się do zatwierdzania decyzji podjętych w komitetach.