КАРПАТСЬКИЙ РЕГІОН ЯК СОЦІОПРОСТІР: ТУРИСТИЧНИЙ ТА БЕЗПЕКОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ - Станіслав Габчак (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглядається Карпатський регіон як унікальний соціопростір, що поєднує природні, культурні та соціальні ресурси, які формують його туристичний та безпековий потенціал. Проаналізовано основні фактори, що впливають на розвиток туризму, зокрема природно-ландшафтні особливості, культурна спадщина та інфраструктурний розвиток. Окрема увага приділяється питанням забезпечення безпеки туристів та місцевого населення, зокрема екологічній, соціальній та інфраструктурній складовим безпекового простору. Визначено ключові виклики та можливості для сталого розвитку регіону в контексті збереження природних ресурсів і підвищення привабливості для туристів. Результати дослідження можуть бути корисними для науковців, органів місцевого самоврядування та бізнес-структур, зацікавлених у комплексному розвитку Карпатського регіону.