DARNAUS VYSTYMOSI TIKSLAI IR Ä®GYVENDINIMO RODIKLIAI - Irena KlimaviÄienÄ—; JÅ«ratÄ— VaiÄiulÄ—naitÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2019)
Straipsnyje nagrinÄ—jami JT Darnaus vystymosi darbotvarkÄ—s iki 2030 m. tikslai, akcentuojant ekonominiÅ³ tikslÅ³ Ä¯takÄ… kitÅ³ darnaus vystymosi tikslÅ³ Ä¯gyvendinimui. Taikant ES darnaus vystymosi stebÄ—senos indikatorius, iÅ¡analizuoti pagrindiniai Lietuvos ekonominiai ir socialiniai rodikliai ir atliktas Lietuvos darnaus vystymosi tikslÅ³ Ä¯gyvendinimo tyrimas pagal Sustainable Development Report 2019 duomenis. Straipsnyje nagrinÄ—jimi klausimai aktualÅ«s dÄ—l vis didÄ—janÄios darnaus vystymosi svarbos pasaulyje ir kiekvienoje Å¡alyje. Tyrimo problema siejama su darnaus vystymosi tikslÅ³ pasiekimu ir paÅ¾angos vertinimu pagal vienodus ekonominius rodiklius. Tyrimo metodai â€“ darnaus vystymosi dokumentÅ³ ir moksliniÅ³ publikacijÅ³ analizÄ—, statistiniÅ³ duomenÅ³ apibendrinimas ir palyginamoji analizÄ—, informacijos sisteminimas, grupavimas, kiekybiniÅ³ rodikliÅ³ analizÄ— Microsoft Excel skaiÄiuokle. Tyrimo rezultatai parodÄ—, kad dauguma JungtiniÅ³ TautÅ³ darnaus vystymosi tikslÅ³ ir uÅ¾daviniÅ³ iÅ¡ esmÄ—s perkelti Ä¯ Lietuvos strateginius planavimo dokumentus. Lietuvos rodikliai 2015â€“2018 metais Å¡alyje gerÄ—jo, taÄiau pajamÅ³ nelygybÄ— ir su tuo siejamas skurdas nemaÅ¾Ä—jo. Tai yra viena didÅ¾iausiÅ³ Lietuvos DV tikslÅ³ siekimo problemÅ³. DarbotvarkÄ—s 2030 m. tikslai Ä¯gyvendinami nelabai sÄ—kmingai lyginant su Latvija ir Estija; pagal pasaulinÄ¯ darnaus vystymosi indeksÄ… (Global Index Score - GIS) 2019 m. Lietuva uÅ¾ima 32 vietÄ… tarp 193 Å¡aliÅ³. Tai yra gera DV paÅ¾angos pozicija, taÄiau DV tikslai dar nÄ—ra visiÅ¡kai pasiekti.