Ультраструктурна й імуногістохімічна характеристика тканин передньої черевної стінки при експериментальній пластиці вентральних гриж. - I. I. Malkov (Морфологія, 2017)
Метою роботи було визначення клітинних і ультраструктурних змін у складі передньої черевної стінки при експериментальній алопластиці вентральних дефектів. Морфологічне дослідження проводили протягом 1 року за допомогою трансмісійної електронної мікроскопії та імуногістохімії судинних маркерів CD34 і VEGF. Встановлено, що за умов значної напруги тканин після пластики великого вентрального дефекту відбувається збереження деструктивних ультраструктурних змін незалежно від наявності або відсутності протезу. Відсутність значного натягу тканин створює умови для повноцінної інтеграції протезу до м’язово-апоневротичних структур. Запобігання біомеханічної напруги м’язово-апоневротичного шару призводить до нормалізації розподілу та рівнів експресії маркерів VEGF і CD34.