Vloga vrednotenja zdravstvenih tehnologij v zdravstvenih sistemih po svetu, v Evropski uniji in v Sloveniji - Ivo Prelog; Arne Pilej; Eva Turk (Zdravniški Vestnik, 2025)
Vrednotenje zdravstvenih tehnologij (angl. HTA) je multidisciplinarni proces, ki uporablja eksplicitne metode za določanje vrednosti zdravstvene tehnologije. Cilj je informirati odločevalce z namenom spodbujati pravičen, učinkovit in kakovosten zdravstveni sistem. HTA se dotika vseh deležnikov v zdravstvu, vrednoti pa tako klinične kot tudi neklinične vidike. Razvite države uporabljajo HTA drugače kot države v razvoju zaradi različnih finančnih, etičnih, pravnih in organizacijskih okvirov zdravstvenih sistemov ter zaradi različnih zmogljivosti za izvajanje HTA. Za učinkovito delovanje je pomembna tudi mednarodna povezljivost, ki ima v Evropski uniji že dolgo izročilo, po novem pa jo ureja Uredba (EU) 2021/2282 o vrednotenju zdravstvenih tehnologij. Slovenija je leta 2024 sprejela Zakon o zagotavljanju kakovosti v zdravstvu, ki prvič celovito ureja HTA na nacionalni ravni. Zakon predvideva tudi ustanovitev neodvisne Javne agencije Republike Slovenije za kakovost v zdravstvu, ki bo usklajevala HTA in skrbela za transparentno vključevanje novih tehnologij v zdravstveni sistem.