Модель оптимізації освітнього процесу для розвитку індивідуальної креативності шляхом розширення модального досвіду осіб що навчаються - Е. А. Gafarova; V. A. Belevitin; Y. N. Smyrnov (Mechanics and Advanced Technologies, 2017)
В статті розглянута модель оптимізації освітнього процесу щодо часового ресурсу для розвитку креативності у процесі засвоєння навчальних дисциплін особами, що навчаються. Розвиток креативності передбачається завдяки розширенню психофізіологічного базиса особи, яка навчається, тобто завдяки максимальній різноманітності модальності навчальних сигналів. Задача оптимізації розв’язана у загальному випадку при побудові моделі на основі інформаційних станів у відповідності з принципами синергії форм інформаційного забезпечення освітнього процесу і оптимального балансу часового ресурсу та мінімально необхідного для значного підвищення рівня розвитку креативності осіб, що навчаються. Розв’язок оптимізації дозволяє оцінити різноманітність модальності навчальних сигналів навчально-методичного забезпечення, їх повноту в рамках навчального модуля, знайти варіанти використання часового ресурсу під час використання різних форм і методів педагогічного впливу у навчальному процесі.