Korisničke razlike u očekivanjima, procjeni dobivene usluge i zadovoljstvu - Aleksandra Pikić (Vjesnik Bibliotekara Hrvatske, 2018)
Cilj. Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti na koji način studenti preddiplomskih studija, studenti diplomskih studija i znanstveno-nastavno osoblje vrednuju knjižnične resurse te koliko su njima zadovoljni.