Matične knjige u Povijesnom arhivu u Pazinu - Dražen Vlahov (Vjesnik Istarskog Arhiva, 1994)
U ovom prilogu autor daje kratak pregled povijesnog razvoja matičnih knjiga s posebnim osvrtom na odredbe na temelju kojih su vođene, kako crkvene tako i civilne. Zasebno govori o matičnim knjigama na području Istre i formiranju Zbirke matičnih knjiga u Povijesnom arhivu u Pazinu. Na kraju donosi Pregled matičnih knjiga u Povijesnom arhivu u Pazinu.