Творча індивідуальність як предмет креативної педагогіки - Ihor Roskvas (Педагогічний дискурс, 2016)
Стаття присвячена проблемі теорії і практики розвитку творчої індивідуальності майбутнього кваліфікованого робітника у процесі креативної професійно-педагогічної підготовки. У статті аналізуються різні підходи до проблеми креативності та особливості застосування креативного підходу до професійно-педагогічної підготовки майбутніх кваліфікованих робітників; пропонується концепція формування і розвитку креативного мислення студентів; при цьому навчання розглядається як процес вирішення професійно орієнтованих розумових завдань, відповідно до якого передбачається впровадження форм і методів активного навчання студентів, розвиток їх пізнавальної самостійності в навчально-науково-дослідній діяльності. У роботі здійснено аналіз сутності професійної рефлексії в сучасній професійній педагогіці. Розглянуто основні механізми розвитку індивідуальності, розкрито загальне значення поняття «творча індивідуальність».